Facebook: oto, co dzieje się z kontami zmarłych osób.

0 33

Facebook przekształca konta zmarłych osób w konta „upamiętniające”. Są to specjalnie zaprojektowane strony, aby bliscy mogli złożyć hołd zmarłym.

Co to jest konto upamiętniające?

Jest prawie taki sam, jak normalne konto, z tym wyjątkiem, że w lewym górnym rogu jest mały kwiatek i napis „w pamięci” obok zdjęcia profilowego. Te konta znikają z publicznych miejsc na Facebooku: nie pojawiają się już w Twoim kanale wiadomości, a przypomnienia o urodzinach są usuwane. Są to coś w rodzaju „uśpionych” profili, na których przyjaciele (i tylko znajomi) mogą nadal publikować wiadomości hołdów.

Kto zarządza moim profilem po mojej śmierci?

Musisz wyznaczyć zapisobiercę. Jest to dość proste: przejdź do ustawień konta i zarejestruj imię znajomego lub członka rodziny. Ostrzeżenie ! Musi być członkiem Facebooka. Twój ukochany otrzyma wiadomość e-mail, która zapewni mu dostęp do Twojej śmierci. Twój zapisobierca nie będzie w stanie nic zrobić: będzie miał prawo zarządzać publikacjami lub zmieniać Twoje zdjęcie profilowe, ale zabrania czytania wiadomości lub usuwania znajomych. Pamiętaj, że możesz również poprosić Facebooka o usunięcie konta po śmierci. Ostatnie ostrzeżenie: jeśli nie wypełnisz niczego w ustawieniach, Facebook automatycznie przekształci twoje konto w profil „hołd”, bez możliwości modyfikacji. Jedynie najbliższa rodzina ma rozwiązanie: mogą zażądać jego usunięcia.

Skąd Facebook wie, że ktoś umarł?

Facebook nie wysysa go kciukiem. Członkowie muszą go ostrzec, najlepiej krewnych, najlepiej rodzinę. A jeszcze lepiej osoba wyznaczona na zapisobiercę.

źródło: https: //www.rtbf.be/info/societe/detail_que-devendent-les-profils-facebook-des-morts? id = 10353797

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.